Sprečite loše navike vaših mališana

Kao roditelji svedoci ste da vaše dete kroz razvojni put odrastanje stiče loše navike koje je video od vas ili pak od svojih drugara. Deca češće oponašaju navike odraslih, ali retko umeju da razgraniče koje su loše, a koje ne. Vreme je za upis u vrtiće, s tim u vezi bacite se na posao odvikavanja vašeg deteta od loših navika!

Dobra vest je da većina dečjih loših navika vremenom nestane. Neki roditelji se zbog ovakvog ponašanja dece previše nerviraju, dok su drugi tolerantniji. U većini slučajeva, ukoliko roditelj ignoriše detetovu lošu naviku, ono će vremenom i samo odustati od nje, najčešće iz razloga jer ju je preraslo. Međutim, ukoliko mislite da morate da pomognete detetu da se reši neke loše navike, možete uraditi sledeće:
Smireno istaknite šta vam se ne dopada u detetovom ponašanju: Ovaj pristup se može koristiti kod dece stare do 3 godine i može pomoći detetu da postane svesno određene loše navike.

Young Boy Glaring

Možete reći nešto kao: „Ne dopada mi se kada grizeš nokte, to ne izgleda lepo. Da li bi mogao/mogla da pokušaš da prestaneš to da radiš?”
Najvažnije je da sledeći put kada vidite dete da radi istu stvar, ne krenete sa kažnjavanjem i pridikama.
Uključite dete u proces odvikavanja od loše navike: Ukoliko vaše petogodišnje dete dođe kući uplakano zbog toga što su ga drugari ismejavali zbog sisanja palca, morate razumeti da je to detetov poziv na pomoć, koju vi kao roditelj možete da mu pružite.

Jasno pokažite kakvo ponašanje očekujete od deteta: Kada vidite da vaše dete gricka nokte, umesto da mu kažete „nemoj da grickaš nokte”, probajte sa „hajde da zaposlimo ove prstiće”. Na taj način, odvući ćete detetovu pažnju na nešto drugo, a to će mu poslužiti i kao podsetnik za drugi put kada bude grickao nokte. Uključite dete u neku kućnu aktivnost, poigrajte se neke igre sa prstićima, jednostavno pokušajte da ga odvratite na lep način od ružne navike.

Uvek pohvalite dete kada pokaže samokontrolu:
Na primer, možete pomoći vašoj maloj devojčici da nalakira nokte, kao nagradu za to što ih više ne gricka. Ili, svaki put kada vaš mali dečak odustane od sisanja palca, možete ga nagraditi malim poklonom i naravno pohvalom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *