Prevazilaženje dečijeg straha

Strah deteta je normalna pojava tokom odrastanja. Deca imaju strah od svakojakih stvari koje ih okružuju ili raznih događaja koji se oko deteta deđšavaju – strah od životinja, ljudi, mraka, pa čak i strah od škole kada dođe vreme za upis u privatnu osnovnu školu. I dok su neki strahovi normalni, prirodno je i da ih se dete vremenom oslobađa.

Scared little girl

Savetujemo vam da, kako biste pomogli detetu, što više pričate o stahu. Nemojte ga ignorisati već pokušajte detetu da približite strah kao normalnu pojavu u životu.
Šta god vi mislili, za dete je strah jako teška tema i ono ga može dramatično proživljavati. Ako mu samo kažete da se ne plaši ili da ne bude ludo i slično, to njemu neće pomoći. Dajte detetu priliku da priča o onome što ga muči i pokažite razumevanje. Strah se mora prvo prepoznati kako biste mogli da pomognete detetu i objasnite mu razloge za prestanak strahovanja.

Takođe, ukoliko vaše dete ima strah od neuspeha objasnite mu da je neuspeh savim u redu i da je normalna pojava. Društvo kreira pritisak na svakoga da mora da uspe. To je toliko izraženo da često zaboravljamo da je neuspeh sastavni deo puta ka uspehu. Shodno tome i mnoga deca se suoče sa strahom od neuspeha a nisu ni svesna da su mnogi veliki sportisti i naučnici mnogo puta izgubili i pogrešili pre nego što su uspeli. Nemojte dozvoliti da strah od neuspeha sputava vaše dete. Potrudite se da mu objasnite da je u redu ponekad ne uspeti i pokažite detetu šta može da nauči kako bi bilo bolje sledeći put.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *