Kašnjenje u školu – odgovornost deteta

Da li vam se nekada dogodilo da zbog deteta zakasnite na posao?
Koliko je puta bilo u pitanju bezrazložno odugovlačenje i izležavanje u krevetu? Kada počne školska godina, u nekim domovima se svakog jutra ponavlja ista priča. Scenario je sledeći: jedva uspevate da probudite svoje dete, a kada ga konačno probudite, onda mu još tri puta ponavljate: “Ustani, zakasnićeš… “. Jedna od retkih škola koja ima organizovan prevoz do škole je privatna osnovna škola Bejza koja na taj način obezbeđuje svim đacima tačnost u vremenu odlaženja u školu. Ukoliko vam upis u osnovnu školu vaših mališana predstavlja problem i dilemu, eto prave opcije za vas!
Zašto bi buđenje dece bila obaveza roditelja? Ko će ih buditi kada jednog dana odu na studije? Hoćete li i tada svako jutro telefonom da ga zovete i proveravate da li je ustalo? Šta kada imate troje školske dece, a uz to imate i fiksno radno vreme? Stižete li da sredite sebe, nakon što izgubite po desetak minuta na razbuđivanje svakog od njih? Osećate li se kao žena koja vodi domaćinstvo ili kao žena koja vodi hotel?

Alarm-clock-Desktop-Wallpaper

Naučite dete da bude odgovorno!

Možete kupiti detetu budilnik i naučiti ga da uključi alarm, ukoliko samo ne ume. Mnoga deca na ovo pozitivno reaguju, naročito deca koju roditelji uče da gledaju na sat. Deca budu srećna jer su dobila novi sat i to ih dodatno zainteresuje. Taman spojite lepo i korisno. Ukoliko dete i pored alarma ne ustane na vreme, a vi toga dana radite drugu smenu, pustite ga da zakasni i bez svađe mu saopštite da vi nećete da mu pravdate čas, već ćete reći učiteljici da vaše dete nije imalo baš nikakvog razloga za kašnjenje, da se jednostavno uspavalo ili da mu se nije ustajalo iz kreveta. Na taj način detetu šaljete poruku da mora samo da odgovara za svoje postupke i da snosi posledice. Neće mu se isplatiti da se uspava, ukoliko zna da mama neće da mu pravda čas.

Ukoliko i vi i suprug radite pre podne i imate fiksno radno vreme, a dete je isuviše malo da bi ostalo samo u kući, ne preostaje vam ništa drugo nego da ga sami probudite ukoliko nije ustalo u dogovoreno vreme. Smireno, bez nerviranja mu kažite da ćete ga sutra buditi pola sata ranije pošto vidite da mu je potrebno više vremena da se razbudi i spremi, što znači da će i na spavanje morati da ide pola sata ranije.

Kada se pokrene i ustane iz kreveta, pita vas šta da obuče, ne može da nađe pantalone, ne zna gde mu je sveska i počne da je traži, a na kraju se seti da je svesku zaboravio u školi… Suprug već sedi u autu i veoma je ljut jer dete i vi kasnite, a samim tim i on kasni na posao. Ono što vas najviše brine u celoj priči je to što se vi i surug nervirate i svađate, a dete se uopšte ne potresa. Izgleda vam potpuno nezainteresovano i bezvoljno . A i zašto bi, kada zna da ćete se vi vratiti po kišobran, svesku, da ćete mu na brzinu ispeglati pantalone, jer vas je sramota da ide izgužvano?

Ne čekajte ga da nađe svesku, da se vrati po kišobran… Bez nerviranja mu saopštite da morate na vreme da stignete na posao , da nemate vremena da ga čekate i da je trebalo sinoć da spakuje torbu. Umesto da žurite, da vozite nebezbedno i plaćate kazne u saobraćaju i da vam šef odbija od plate zbog kašnjenja, pustite dete da oseti prirodne posledice svog ponašanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *